03 February 2016

Apa Itu Transfer Factor

Tersenarai di bawah adalah Soalan Lazim tentang 4Life Transfer Factor.  
Sila email atau hubungi kami via call/sms/whatsapp untuk mengetahui dengan lebih lanjut.


 1. Apakah itu TRANSFER FACTOR (TF)? 

Transfer Factor adalah sel memori yang diterbitkan oleh sistem tubuh selepas setiap kejayaan tubuh melawan kuman penyakit.  Sel memori ini akan berkumpul pada kadar yang banyak dalam susu awal ibu (kolostrum). Setiap ibu (manusia atau haiwan) yang menyusukan anaknya akan mengalihkan pengalaman menentang penyakit seluruh hidupnya kepada anaknya melalui susu awal ibu. TF adalah sesuatu yang paling berharga dalam susu awal ibu dalam memberi bayi yang baru lahir kekuatan melawan penyakit yang ada dalam udara.



2. Apakah itu KOLOSTRUM?
 

Kolostrum adalah susu awal yang terdapat dari 1-3 hari selepas si ibu melahirkan bayinya.

3. Apakah yang mendorong para saintis untuk mencari TF dalam kolostrum?

Melalui pengamatan, mereka dapati bahawa anak-anak lembu yang tidak diberi susu awal ibunya selepas dilahirkan akan mati dalam beberapa ketika, walaupun terdapat banyak makanan-makanan lain yang diambilnya. Infeksi dari serangan kuman, virus dan kulat adalah puncanya. Para penyelidik mendapati bahawa anak-anak lembu yang baru dilahirkan mempunyai sistem ketahanan tetapi tidak mengenali rupa jenis kuman, virus, kulat dan lain-lain. Dengan adanya TF yang diperolehi melalui  Susu Awal/Kolostum, sistem ketahanan anak-anak lembu dapat mengenali musuh-musuhnya, lantas dapat mempertahankan diri dari serangan.


5. Apakah sejarah disebalik TF? 


Pada tahun 1949, Doktor H. Sherwood Lawrence, dalam kajiannya mencari penawar penyakit batuk kering (tuberculosis), mendapati bahawa ada satu faktor dari dalam darah seseorang yang sudah pulih dari penyakit, boleh di 'PINDAH' kan kepada orang lain untuk PENCEGAHAN dan PEMULIHAN penyakit tersebut.  Beliau menggelarkan perkara tersebut tersebut sebagai "TRANSFER FACTOR". 


6. Apakah fungsi TRANSFER FACTOR?
 

a) MERANGSANG PENGELUARAN NATURAL KILLER CELL sehingga 437%!!! Ini adalah 10-30 kali ganda lebih tinggi kekuatan peningkatan daya imun berbanding sebarang herba atau makanan kesihatan yang pernah dikaji oleh saintis. Sel NK adalah bahagian yang paling penting dalam sistem ketahanan tubuh badan buat menentang segala infeksi. Ia meronda, mencari dan memusnahkan segala bentuk infeksi, sel rosak dan sel berpenyakit. 

b) MENGINGATI. Setiap molekul Transfer Factor memiliki gambaran satu jenis penceroboh dan tubuh kita mempunyai lebih trillion molekul TF ini. Ia akan membolehkan sel imun tubuh supaya dapat mengenali musuh dengan cepat dan tepat.


c) MENENANGKAN. Sistem tubuh luar kawalan boleh menjadi keliru dan bertindak menyerang sel-sel baik dan juga tisu tubuh badan sendiri.  Terdapat molekul yang jauh lebih kecil dari Transfer Factor dikenali sebagai Nano Factor akan menenangkan sel-sel imun apabila musuh yang sebenar berjaya di atasi dan mengarahkan sel-sel imun tersebut agar kembali kepada keadaan bersiap-sedia.


7. Jika TF terdapat dalam kolostrum, mengapa tidak mengambil kolostrum sahaja?


TF tidak membawa allergy, sedangkan kolostrum mengandungi antibodi, hormon dan protein kasar yang boleh membawa alergi pada manusia. Sedangkan TF bersifat 'non-species spesific', bermakna ia sesuai samada kepada manusia mahupun spesis yang lain. Kolostrum juga hanya mengandungi 2%-5% sahaja TF, dan anda harus mengambil 45,000mg kolostrum untuk mendapatkan 600mg TF. Ini bermakna 1 biji TF adalah sama kekuatannya dengan 75 biji pil kolostrum. 


8. Bolehkah orang-orang yang mempunyai alergi kepada susu atau Lactose Intolerant mengambil TF? 

Seperti yang diterangkan di atas, TF tidak membawa pada sebarang alergi kerana ia tidak mengandungi susu, lemak susu atau gula susu (lactose). TF telah diasingkan daripada sumbernya melalui sistem penurasan terkini milik 4Life Research yang telah menelan belanja yang tinggi untuk disempurnakan.


9. Saya sedang mengamalkan makanan-makanan kesihatan lain seperti vitamin, herba, antioksidan dan lain-lain. Apakah perlu saya mengambil TF?


TF bertindak terus kepada sistem yang paling penting dalam sistem tubuh manusia.  Makanan tambahan lain hanya memberikan zat nutrien kepada sel dan organ tetapi tidak dapat memberi informasi atau kebijaksanaan untuk mengenali musuh-musuhnya. Sama juga seperti seorang yang kuat, tapi dungu, nescaya akan dapat dikalahkan juga oleh musuh-musuhnya.


10. Adakah terdapat bukti-bukti sains yang membuktikan TF dapat meningkatkan daya imun jauh lebih tinggi dari makanan kesihatan lain?


Ya! Walaupun makanan kesihatan lain mempunyai fungsi-fungsi tertentu dalam kesihatan manusia, TF memainkan peranan paling penting dalam daya melawan penyakit. Kajian sains yang dijalankan selama 7 tahun (1992- 1999) oleh Jeunesse Inc - Institute of Longevity Medicine, California, keatas 198 produk2 terkenal di dunia ini yang terbahagi kepada lebih 400 ramuan, telah membukti penemuan ini. Dalam 198 produk, cuma 46 sahaja yang dapat merangsang dari 10% - 48%. TF Advance dan TF Plus dapat merangsang ketahap 283% dan 437% (sila lihat laporan penyelidikan).


11. Adakah kajian TF telah dibuktikan dan disahkan oleh sains? 


Sejak penyelidikan Doktor Sherwood Lawrence pada tabun 1949, terdapat lebih 3,500 laporan-laporan sains tentang kajian klinikal Transfer Factor yang melibatkan beribu-ribu penyelidik dari seluruh dunia termasuk Malaysia. 

 

12. Jika TF terlalu bagus dan berkesan, mengapa doktor-doktor tidak menggunakannya di kIinik?




Transfer Factor telah menempa sejarah kerana menjadi pemakanan kesihatan yang pertama digunakan sebagai ubat di hospital-hospital Rusia bermula dari tahun 2004.  Di Amerika, Eropah dan kini seluruh dunia, terdapat ramai para doktor  yang sudah mula menggunakan dan mengesyorkan TF kepada pesakit2 mereka kerana produk TF telah disenaraikan dalam buku PDR (Physicians' Desk Reference) iaitu buku panduan dan rujukan para doktor bagi 'non-drug prescription'. 

 

13. Adakah selamat menggunakan TF? 

la adalah 100% selamat, asli dan tanpa sedikitpun kadar toksik. Pengkaji telah memberikan dose sehingga 2000 kali ganda kepada seorang sukarelawan untuk ujian klinikal dan mendapati tiada langsung kesan sampingan terhadap buah pinggang, jantung dan hati sukarelawan tersebut malah organ-organ tersebut dapat berfungsi dengan lebih baik.


14. Adakah semua orang boleh mengambil TF?  



Ya. Dari bayi yang baru lahir, ibu mengandung sehingga yang telah berumur malah atlet, boleh mengambil TF.  Ini kerana TF adalah semulajadi.


15. Adakah informasi tentang keselamatan menggunakan TF? 

Pada tahun 1980, FDA (USA) meluluskan kolostrum (susu awal lembu) dan diikuti dengan kelulusan mengambil TF dari kolostrum untuk kegunaan manusia pada tahun 1985.


16. Siapakah yang boleh mendapat manfaat dari pengambilan TF? 


Semua orang yang ingin mencegah dan sebagai sokongan rawatan, awet muda, meningkatkan minda/IQ dan juga yang mahukan tenaga yang lebih, memang sangat dianjurkan untuk mengambil TF.


17. Saya cukup sihat. Apakah perlu saya mengambil TF?



Serangan kuman, bakteria, parasit dan virus terjadi setiap masa terhadap tubuh badan.  Tubuh kita bekerja tanpa henti 24 jam sehari bagi memastikan tubuh kita kekal sihat.  Namun, akibat corak kehidupan zaman ini seperti gaya hidup, kadar stress, gelombag mikro serta pencemaran kepada makanan, air dan udara menjadikan tubuh kita semakin lemah dari hari ke hari. TF mendidik tubuh kita untuk kembali cergas dan sentiasa bersedia terhadap serangan musuh-musuh yang bakal berada dalam tubuh badan kita.  Pencegahan adalah jauh lebih baik dari merawat. 


18. Saya sedang mengambil ubat doktor. Bolehkah saya mengambil TF juga?



Ya, boleh. TF adalah asas kepada sistem pertahanan tubuh manusia.  Tubuh manusia juga membina molekul TF sendiri.  TF dari sumber luar juga adalah sama seperti manusia dan ia tidak bercanggah dengan apa sahaja ubat-ubatan doktor, malahan TF akan mempercepatkan proses penyembuhan seseorang itu dari dalam.


19. Bolehkah wanita hamil mengambil TF? 
 


Ya boleh malah sangat dialu-alukan.  TF sangat baik untuk pertumbuhan bayi dalam kandungan, malah dapat membantu mengurangkan alahan mengandung para ibu. 


20. Bagi seseorang yang tidak boleh menelan kapsul, bagaimanakah cara untuk mengambil Transfer Factor?


Kapsulnya boleh dibuka dan campurkan isi kandungannya kepada air, bubur pada suhu sederhana.


21. Adakah Transfer Factor sama seperti vitamin, herba, stem cell, antioksidan, hormon, enzyme atau sebarang makanan tambahan?


Tidak. TF dibina oleh tubuh khusus untuk kegunaan tubuh sendiri.  TF adalah molekul yang tidak perlu diuraikan lagi kerana TF sudah berada dalam peringkat paling halus dan sangat mudah diserap oleh tubuh.


22. Adakah TF terlalu mahal?



Jika dibandingkan dengan daya kekuatan dan keberkesanan TF dalam merangsang pertahanan badan, ia adalah jauh lebih murah daripada produk2 kesihatan lain. Contohnya, jus noni dan aloe vera merangsang setinggi 15% sahaja dengan TF Plus yang dapat merangsang setinggi 437 %, iaitu 29 kali ganda lebih tinggi! Jika satu botol jus noni/ aloe vera berharga RM80, anda harus berbelanja $1,160 (RM2,320) untuk mendapat kekuatan yang sama seperti 1 botol TF Plus yang berharga cuma sekitar RM232 - RM278 sahaja.  Jadi, MANA LEBIH MURAH??


23. Adakah selamat untuk mengambil lebih TF dalam sehari? 

Ya, selamat. Tidak terdapat sebarang laporan kesan toksik dari pengambilan berlebihan TF.


24. Bolehkan seseorang itu mengambil lebih banyak TF dari apa yang disyorkan?


Seseorang itu mungkin memerlukan perlukan dos yang lebih tinggi dalam jangka masa pendek bagi sokongan yang lebih kuat dalam menghadapi jangkitan. Walaubagaimanapun cara yang terbaik untuk memulakan mengambil TF Plus adalah dengan mengikut dose yang dicadangkan.  Sila dapatkan nasihat doktor yang berpengetahuan mengenai Transfer Factor.


25. Bolehkan TF diambil bersama vitamin, mineral, enzyme, ginseng, gamat atau herba-herba yang lain? 

Ya, boleh. Fungsi TF tidak bercanggah dengan supplement lain.


26. Apakah penyakit-penyakit yang memerlukan TF? 


TF akan mendidik serta merangsang sistem ketahanan seseorang itu untuk melawan dan mengatasi segala masalah kesihatan, kecuali mati.


27. Mengapa lembu dipilih sebagai sumber TF?



Lembu mempunyai susu awal yang cukup banyak.  TF tidak tertakluk kepada jenis tertentu, bermakna ia sesuai dan boleh digunakan oleh manusia walaupun unsurnya dari berlainan spesis.  Lembu juga lebih terdedah pada cabaran-cabaran alam persekitaran seperti kotoran, kuman, virus, hama, kulat, habuk dan sebagainya, menjadikan pertahanan tubuh jauh lebih kuat dari manusia. 

lni bermakna TF dari unsur kolostrum lembu mempunyai banyak "pengalaman" dan "kebijaksanaan" dalam mendidik dan merangsang pertahanan badan. Susu untuk kegunaan produk hanya akan diambil selepas anak lembu yang baru lahir telah memenuhi keperluan kritikalnya.


28. Adakah kemungkinan TF atau kolostrum dicemari oleh kuman lembu gila (mad cow disease)?


a) Tidak mungkin. Pakar telah mengesahkan bahwa kuman BSE (bovine spongifonn encephalopathy) tidak masuk ke saluran mammari ke kolostrum. Pemeriksaan kepada semua lembu-lembu yang diserang penyakit lembu gila tidak mempunyai susu yang dijangkiti. Para saintis juga mendapati bahwa kesan jangkitan kuman BSE berada di otak dan tulang belakang lembu. Tidak pernah terdapat susu yang dijangkiti.

b) World Health Organization (WHO) memberi kenyataan: "Ujian terhadap susu-susu dari lembu yang dijangkiti kuman BSE tidak menunjukkan sebarang jangkitan. Susu dan produk-produk yang diperbuat dari susu telah disahkan selamat dan bebas dari jangkitan sebarang kuman walaupun di negara yang mempunyai banyak insiden penyakit lembu gila." 


29. Mengapa harus saya mengambil TF jika saya sudahpun menerima TF  sewaktu saya masih bayi?  

TF yang kita terima dari ibu kita sewaktu baru dilahirkan dahulu membantu tubuh kita untuk cabaran pada masa tersebut. Sekarang kita menghadapi banyak cabaran baru sedangkan tubuh kita semakin lemah akibat umur yang meningkat dan faktor-faktor yang melemahkan tubuh badan. Memastikan sistem ketahanan tubuh pada tahap optimum adalah sangat penting untuk kesihatan yang berpanjangan. 


30. Berapa kerap harus saya mengambil TF? 

Setiap hari, tubuh badan kita menghasilkan sel-sel baru yang memerlukan informasi. TF harus diambil setiap hari bagi memastikan tubuh kita sentiasa mendapat sokongan dan didikan bagi menghadapi cabaran-cabaran yang sentiasa memenuhi alam persekitaran kita.


31. Adakah sebarang peluang bagi syarikat-syarikat lain juga meniru dan menjual TF di pasaran?

Syarikat-syarikat lain akan sentiasa mencari jalan untuk meniru dan menjual TF kerana mereka tahu bahawa Transfer Factor mempunya pasaran yang sangat luas dengan nilai yang sangat tinggi. Tetapi, perlindungan milik hakcipta (patent) telah dicapai hanya kepada syarikat 4Life Research untuk jangkamasa yang lama. Proses mengasingkan TF dari kolostrum dan kuning telur ayam yang sangat rumit, telah dapat dihasilkan oleh para saintis di 4Life Research setelah beberapa tahun menjalankan penyelidikan dan kajian. Setiap tahun, penemuan demi penemuan terbaru oleh saintis di 4Life Research akan dicapai dan ini menjadikan 4Life Research sentiasa berada di hadapan dalam bidang Transferceutical. 


32. Adakah saya perlu mempunyai latar belakang pengetahuan sains atau ubat-ubatan untuk berkongsi sama tentang Transfer Factor?


Tidak. Konsep TF mudah diterangkan kerana ia adalah bahan asas dalam sistem ketahanan manusia.  Di mana-mana, manusia sentiasa mencari jawapan dalam menjaga kesihatan dan meningkatkan daya melawan penyakit (peningkatan imun).  

Ibu, bapa, kaum remaja, kanak2 kecil dan orang yang sudah lanjut usia, semuanya sedang menghadapi cabaran2 yang semakin hari semakin meningkat, dalam mengekalkan kesihatan tubuh badan. 

Dengan berkongsi  informasi yang terdapat di risalah ini, kebanyakan dari soalan-soalan akan terjawab, dan anda secara tidak langsung, telah melakukan amal kebajikan dengan menyebarkan ilmu pengetahuan yang sangat penting dalam kehidupan umat manusia.



10 January 2016

4Life Enummi Shower Essentials


4Life Enummi Shower Essential dalah berasaskan tumbuhan semulajadi dan kurangnya penggunaan bahan kimia yang memudaratkan kesihatan kepala dan kulit tubuh.

4Life Shampoo, Conditioner, Body Wash mengandungi bahan yang selamat, semulajadi, lembut dan efektif.

Formula yang kaya dengan bahan2 botanikal, protein dan vitamin.

Menggalakkan rambut yang cantik, kulit yang lembut, licin dan bersih.

Menawarkan kualiti spa pada harga yang berpatutan.

Alamilah rangkaian mandian enummi hari ini..



SHAMPOO
- berasaskan bahan2 semulajadi seperti minyak kelapa, chamomile dan rosemary
-kaya dgn protein dan asid amino
-galakkan proses baikpulih dan pengurusan rambutyg bersinar
-mengandungi vitamin rambut, ekstrak tumbuhan dan antioksidan yang penting untuk suburkan, kuatkan dan licinkan rambut

-tanpa paraben

CONDITIONER
-drp pelbagai bahan semulajadi yang berkhasiat seperti lobak merah dan timun, minyak bunga matahari dan kelapa, mentega shea dan buah delima.
-kaya dgn protein, asid amino dan vitamin
-tanpa paraben dan silikon
-satu2nya conditioner yg mengandungi Transfer Factor

BODY WASH
-Formula semulajadi drp bahan perapian seperti lidah buaya, mangga, avocado dan madu yg melembapkan kulit dan mandian yg menyegarkan.
-kombinasi sempurna apabila digunakan dengan enummi Body Lotion utk faedah pelembap yg ungguh
-tanpa paraben, tanpa sulfat.

04 January 2016

Kisah Transfer Factor untuk ibu tersayang..


"Walaupun stok 4Life Transfer Factor ada jer kat rumah tu.. tp mak tak rajin nak consume.. Katanya tak nak bebankan saya dan biarlah ayah yang lebih mkn TF.. Mak tahu yang TF ni mmg bagus, tapi sbb mak rasa sihat jer, tak perlulah ambil TF.

Sabtu lepas mak demam dan sesekali batuk berkahak. Mak pegi hospital untuk check-up dan hasilnya: Doktor kata mak dah ada kencing manis (bacaan 10) & jangkitan kuman pada paru2.
Saya bermalam di rumah mak tiap2 hari sejak mak demam… tp mak tak banyak perubahan dan demam berulang kali..


kemudian saya bagi mak TF Advance + TF Plus, setiap 2 biji utk 3 kali mkn sehari.

Pagi semlm bacaan gula naik sedikit ke 7 bila dia mula mkn TF… walaupun dia agak gusar, saya yakinkan utk dia teruskan sukatan tf yg saya bg. Itu Cuma ‘healing crisis’ je...Tak lupa juga satu jug tea 4Life.

Alhamdulillah.. paras gula dalam darah mak turun 4.9 je pagi ni (Jumaat)… Cuma perlu SATU hari utk TF buat kerja!! Demam dia pun dah baik, badan lg bertenaga dan dah boleh buat kerja2 rumah. Apa saya nak tekankan di sini, kita kena YAKIN yg TF boleh membantu mengatasi masalah penyakit & kita kena bantu pengguna utk YAKIN juga bhw TF tu bagus!!..alhamdulillah dengan izinNya..terima kasih juga kerana sudi baca cerita saya pagi ni.." 



-Zaity Zarida, Ampang

# 4Life Transfer Factorfor all of us!

Peluang Besar menanti anda!


TRANSFER FACTOR DIBUKTIKAN SAINS dengan ribuan laporan kajian sainstis seluruh dunia tentang keberkesanannya, untuk semua lapisan umur termasuk bayi dan tanpa sebarang kesan sampingan.. insyaAllah dgn izinNya..


TRANSFER FACTOR diramalkan akan berada di setiap rumah. Pada hari ini, cuma sekitar 20,000 sahaja rumah di Malaysia yang sentiasa memastikan produk TF ada dalam simpanan mereka. 

Bayangkan betapa besarnya peluang anda kerana terdapat berjuta rumah lagi yang menunggu ketibaan anda menyampaikan manfaat TF sebagai perlindungan terbaik kesihatan sekeluarga.

Kami bersedia membimbing orang2 yang mempunyai IMPIAN BESAR untuk lebih bebas, lebih sihat, lebih mewah dengan peluang terbaik di 4Life hanya dengan cara membantu menambah nilai kehidupan orang lain.

HUBUNGI KAMI SEKARANG bagi anda yang benar-benar serius ingin mencapai IMPIAN ANDA!

NAJIB & HANIM
4Life Presidential Diamond

03 January 2016

Transfer Factor dan Resdung..

Cikgu Norasiah dari Tanjung Malim mencuba 4Life Transfer Factor selepas mendengar tentang kebaikan Transfer Factor dari anak muridnya Iman Hariz, beliau mencuba sebotol Transfer Factor Advance pada 24 Januari 2013.  Berikut adalah SMS yang saya terima dari Cikgu Norasiah tentang keadaan kesihatannya selepas menggunakan Transfer Factor.

26 Jan 2013, 2:04pm
Assalamualaikum Puan Hanim..saya cikgu Iman Hariz..alhamdulillah dah banyak berkurangan resdung saya..tengah malam tadi saya terjaga keadaan saya dah banyak berkurangan..kahak ada sikit2..mata dah tak gatal..hingus juga berkurangan..jika tidak, bangun di tengah malam begitu, keadaan saya sangat teruk dan terpaksa menggunakan tisu yang banyak..hari ini saya masih makan 2 biji Transfer Factor Advance 2biji x 5 kali waktu solat.

27 Jan 2013, 8:38am
Alhamdulillah..saya bersyukur ke hadrat Ilahi kerana telah memakbulkan permohonan saya..kiranya lama sudah saya mempunyai masalah Resdung..susah untuk saya nak beramal ibadat..malam tadi pun saya bangun tengah malam kahak masih ada sikit2..dan hingus pun masih ada sikit2 jika sujud..selalu tu memang jenuh tahan hingus sampai hampir tak khusyuk..ni alhamdulillah dah mula berkurang sikit..malam tadi saya makan mee rebus..kalau selalu tak tahu nak cerita macam mana malam tu..nafas pun berbunyi..mudah-mudahan dengan adanya Transfer Factor ini dapat jadi penawar kepada penyakit saya ini..

28 Jan 2013, 1:39pm
Assalamualaikum Puan Hanim..tengah malam tadi saya terbangun cuma ada kahak sikit2 je lagi..hingus pun keluar sikit sahaja..hanya guna 2 helai tisu sahaja..nak sujud pun dah tak ada masalah dah..pagi pula bila masak selalu sangat terbersin dan kahak banyak..sekarang sudah berkurangan cuma ada sikit2 je lagi mungkin belum pulih sepenuhnya..

30 Jan 2013, 6:44pm
Alhamdulillah..memang selesa sangat sekarang..saya makan cuma 1 biji Transfer Factor Advance mengikut waktu solat..mata ada gatal sikit2 je lagi..semalam saya stress sikit tetapi alhamdulillah ia hilang dengan senang..hari ini agak busy sedikit tetapi badan rasa ringan dan tak letih..saya rasa hidup saya bertambah ceria dengan kehilangan resdung ni..syukur pada Allah swt..




# 4Life Transfer Factor for our life..

Bayi Pra Matang (29 minggu) dan Transfer Factor


Schzwan Lutfee bin Shaiful dilahirkan tidak cukup bulan iaitu pada usia kandungan 29 minggu pada 22 April 2012 yang lalu..berat baby Schzwan pada ketika itu hanyalah 805gram..dan beliau perlu dimasukkan ke dalam inkubator sehingga beratnya mencecah 1.5kg..

baby Schzwan diberikan oleh ibu bapanya En Shaiful dan Puan Laila TRANSFER FACTOR ADVANCE yang dicampur dengan susu dan diberikan melalui tiub sepanjang tempoh beliau di dalam inkubator tersebut..dalam tempoh sebulan lebih, beratnya telah mencecah 1.5kg dan dikeluarkan dari inkubator setelah tahap kesihatannya sangat memuaskan.

Walaupun lahir sebagai bayi pra matang, namun keadaan kesihatan baby Schzwan jauh sangat memberansangkan kerana seperti yang biasa kita ketahui, sistem imun bayi pramatang lebih lemah dan mudah dijangkiti penyakit.  Sehingga hari ini (02 April 2013), walaupun umurnya hampir genap 1 tahun, namun amat menakjubkan kerana beliau tidak pernah langsung lagi menghadapi sebarang masalah demam, batuk ataupun selsema walaupun sering di bawa keluar ke kawasan awam.

Subhanallah..kuasa Allah dengan Transfer Factor sebagai asbab terbaik kurniaanNya..secara saintifiknya Transfer Factor telah dibuktikan tiada kesan sampingan dan selamat walaupun untuk bayi baru lahir..dan salah satu buktinya baby Schzwan yg diberikan Transfer Factor sebaik sahaja lahir masih terus membesar dengan sempurna dan jauh lebih sihat berbanding bayi seusianya mahupun bayi2 pramatang lain..syukur alhamdulillah..


# 4Life Transfer Factor for all of us!

Jaundis / Demam Kuning ..admit hanya 1 malam..


sewaktu umur anak ke-4 kami,  Izz Hafiy 3 hari, bacaan kuning (bilirubin) beliau menunjukkan 12 mg/dL..maka kami beri 1 biji Transfer Factor Advance (cara bagi bagi makan Transfer Factor: boleh  buka kapsul Transfer Factor Advance + 2 sudu air + bagi guna shrink )..

keesokannya (hari ke-4) bacaannya naik ke 14 mg/dL. tanda badannya yg dah mula bijak dengan informasi dari molekul Transfer Factor sedang 'bekerja' sebaik mungkin dari dalam..lagipun daripada pengalaman anak sulung dan anak ke-2 sebelum ini, tanpa beri Transfer Factor pun, kadar bacaan terus meningkat hari demi hari dalam seminggu pertama.

Jadi kami berikan lagi 1 biji Transfer Factor Advance pada hari ke-4 dan keesokannya (hari ke-5) bacaannya naik ke 16 mg/dL dan Doktor sarankan Izz Hafiy perlu dimasukkan ke hospital (Hospital Slim River) utk dapatkan rawatan fototerapi (masuk bawah lampu).

Di hospital (pada umur 5 hari tersebut), disamping Izz Hafiy diletakkan di bawah lampu, kami beri lagi 2 biji Transfer Factor Advance..hasilnya..keputusan bacaan keesokan harinya menunjukkan penurunan mendadak dari 16 mg/dL ke 12mg/dL dan Izz Hafiy terus dibenarkan untuk pulang.  syukur alhamdulillah..

# 4Life Transfer Factor for all of us!

02 January 2016

Fibroid 'Hilang'

Yani yang telah disahkan Doktor mempunyai FIBROID sebesar 3.7cm di bahagian peranakannya.  Beliau mengambil keputusan untuk mencuba Transfer Factor sebagai ikhtiar untuk rawatan sokongan.  Hasil rawatan susulan sebulan berikutnya mengesahkan fibroid tersebut telah 'hilang' sendiri .. Subhanallah..syukur alhamdulillah..

# 4Life Transfer Factor for all of us!

01 January 2016

TAPAK TANGAN TERKULAI SELEPAS KEMALANGAN DI KILANG..


En Nasir dari Kuala Kubu Bharu, Selangor terlibat dalam kemalangan di tempat kerjanya di kilang perabot pada 10 November 2012 yang lepas yang mengakibatkan tapak tangan kirinya terbelah hingga terkulai dan hujung jari kelinkingnya terputus..walaupun telah 2bulan berlalu, tangan beliau masih terasa seperti renjatan elektrik setiap kali terkena air, kebas dan sakit yg amat sangat setiap kali menunggang motor apabila tangannya yang memegang 'handle' bergegar serta beliau tidak dapat lagi memandu kereta kerana tangan kirinya tak mampu utk 'memasukkan gear'..dan yang lebih menyedihkan En Nasir kini kehilangan pekerjaan tanpa sebarang pampasan kemalangan (kerana bekerja di bawah sub-contractor).

Namun setelah diperkenalkan dengan Transfer Factor oleh Pn Siti Rahayah dan En Aziz pada awal Januari13 lepas, kini kehidupan En Nasir telah jauh berubah.. hanya slps 3 HARI menggunakan TRANSFER FACTOR Plus, dgn kuasa Allah swt, tiada lagi rasa 'renjatan elektrik', sakit kebas dan beliau juga telah boleh memandu kereta seperti biasa..HANYA DENGAN 3 HARI!!..Subhanallah..bahkan yg lebih menggembirakan lagi, dalam pada buntu tiada mata pencarian, beliau kini telah menerima memperolehi PENDAPATAN MENCECAH 4 ANGKA dari 4life hanya dgn berkongsi manfaat kebaikan Transfer Factor hanya dalam tempoh sebulan iaitu sepanjang bulan Februari 2013..Subhanallah..tq Ya Allah



# 4Life Transfer Factor







18 December 2015

Sleep Paralysis (Fenomena Di Tindih Hantu')


Satu masa dahulu, saya sering diserang fenomena 'di tindih hantu' iaitu sejak dari zaman remaja hinggalah setelah berkahwin dan mempunyai 2 orang anak..tetapi selama ini saya tidak pernah tahu bahawa masalah ini adalah sejenis penyakit kerana selama ini saya fikirkan memang betul ada fenomena 'kena tindih oleh hantu' ;p ..tetapi hanya baru-baru ini sahaja saya dapat tahu rupa2nya fenomena ini adalah salah satu jenis masalah kesihatan iaitu 'Sleep Paralysis' dan yang lebih menarik lagi, saya baru tersedar hakikat bahawa sejak saya mula gunakan 4LIFE TRANSFER FACTOR ini dari awal tahun 2010, saya kini tidak pernah lagi mengalami masalah Sleep Paralysis ini..Subhanallah..rupa2nya bila kita dah 'bijakkan' sistem imun ke tahap yg optimum, sampaikan tak perasan, masalah yang kita tak perasan pun badan dan tolong 'selesaikan' sekali..semua dgn izinNya dan TF cuma sebagai asbab yang tepat..tq Ya Allah..

4Life Transfer Factor for us!




"Sleep paralysis atau dalam Bahasa Melayunya ialah ‘lumpuh waktu tidur’ keadaan yang mana badan kita akan menjadi lumpuh sementara (temporary paralysis).  Temporary Paralysis ini selalu berlaku bila mula-mula nak tidur (hypnagogic paralysis) atau baru-baru bangun dari tidur (hypnopompic paralysis). Normal badan manusia apabila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement-waktu nyenyak, bola mata kita akan bergerak-gerak) , otak akan beritahu badan supaya berehat seolah-olah badan kita seperti di switch off kejap. Otak kita pun ada switch off button yang dipanggilReticular Activating System (RAS). So, ketika ini REM atonia (tiada muscle tone). Yang tinggal ketika ini hanya automatic function seperti degupan jantung, bernafas dan sebagainya. Lebih kurang macam screensaver atau hybernate lah.


Jadi, apabila kita bangun, RAS akan switch on balik. Kita akan sedar sepenuhnya. Tapi kadang-kadang berlaku juga keadaan yang mana electrical signal tidak diactivatekan oleh otak untuk switch on balik badan kita. Ketika itu, badan kita akan lumpuh seketika sebelum otak akan diaktifkan semula. Memang menakutkan, tapi benar, kita seperti lumpuh sekejap. Masa tu, mungkin ada yang tidak lumpuh sepenuhnya tapi sebahagian saja. Sebab itu ada yang boleh gerak-gerakkan jari, tapi bahagian badan lain tak boleh bergerak.

Satu lagi, sleep paralysis ini juga selalu datang dengan halusinasi dalam bentuk auditory(bunyi yang pelik-pelik), visual (nampak benda bukan-bukan) atau tactile (deria sentuhan, terasa ada benda sentuh/hempap dll..) Sebab tu kita rasa macam kita kena himpit hantulah, bunyi mengilai lah. Pernah juga terjadi kepada saya, macam hantu tu tepuk-tepuk punggung saya. Kurang asam betul!! Tapi bila dah baca artikel pasal sleep paralysis ni, hilang risau saya. Hiks!
Sebab-sebab yang membolehkan sleep paralysis berlaku:-
1. Tidur dalam posisi terlentang terlalu lama
2. Jadual tidur yang tidak tentu arah (irregular sleep clock)
3. Sleep/rest deprivation (tak cukup tidur la ni… penat sgt)
4. Stress yang banyak kat otak… masalah keluarga, kewangan bla2
5. Pertukaran gaya hidup secara tiba2 (macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi berenang kat laut, panjat gunung dan lain-lain)
6. Orang yang ada penyakit narcolepsy (tidur secara tiba-tiba walaupun ketika itu sedang bersembang dengan ahli mesyuarat tingkap)"

Credit to  http://testingunderground.wordpress.com/2011/02/21/hantu-tindih-lumpuh-waktu-tidur-sleep-paralysis/



# 4Life Transfer Factor

10 December 2015

Darah Haid 'Overflow'

Puan Saraswathy 41tahun dari Klang mempunyai masalah period overflow selama berminggu2 hinggakan beliau pucat lesi dan lemah badan..slps ambil ubat hentikan darah yg diberikan doktor, darahnya berhenti tetapi darah kembali overflow slps ubat habis..risaukan kesan sampingan ubat beliau mula mencuba tf Advance dan TF Belle Vie..hanya selepas 3 hari menggunakan TRANSFER FACTOR, kini beliau jauh lebih sihat..tiada lg overflow..tiada lagi kerisauan ;)..syukur alhamdulillah.. Slps 3 hari darah dah fully kering..dos tf advance 6 bj sehari..tf belle vie 2 bj sehari..

4Life Transfer Factor..

Masalah Hormon dan Sakit Puan


terima mesej dari seorang sahabat baik yang sedang gunakan 4Life Transfer Factor ..

"akak.. saya ni dah 2 bulan tak 'period'..ingatkan dah pregnant..tapi bila buat urin test negative pulak..tapi lepas 3 hari saya ambil 4Life TRANSFER FACTOR Advance & Belle Vie, tiba2 period keluar balik dan sangat banyak..selain tu, saya memang suprise sangat tengok kulit muka saya sekarang..nampak dah kurang parut jerawat dan jeragat.." - Puan Fiz

syukur alha
mdulillah..moga makin ramai yang dapat manfaat kebaikan Transfer Factor dengan izinNya..

4Life Transfer Factor for us!

07 December 2015

Preview Mingguan Transfer Factor dan Peluang Perniagaan Sambilan 4Life

Bagi anda yang ingin ambil tahu dengan lebih lanjut tentang produk Transfer Factor dan bagaimana untuk mendapatkan produk Transfer Factor ini secara percuma dan potensi pendapatan pasif yang boleh diwarisi, anda boleh datang ke preview mingguan kami.

Sila hubungi kami 0132049155 atau 0196675699 untuk keterangan lanjut atau untuk tempah tempat anda.  Pakaian kemas.

4Life Transfer Factor is the best!!!

Asma / Asthma

Penyakit Asma atau lelah merupakan penyakit immunologi yang menyebabkan kesukaran bernafas. Ini adalah kerana ketika pesakit diserang asma, keradangan dan spasma pada selaput dinding laluan udara menyebabkan bronkiol di dalam paru-paru menjadi sempit. Pesakit asma mungkin mengalami pernafasan bersiul (wheezing), sesak nafas, dan sukar untuk bersenam.

Ketika otot mengejang, saluran udara mengecil dan menghalang pernafasan. Apabila ini terjadi,paru-paru akan berkurangan udara. Akibatnya, pesakit boleh pengsan.


ASMA DI KALANGAN KANAK2.


Menurut kajian, jumlah kanak-kanak diserang penyakit asma adalah 10 hingga 20 peratus. Selalunya, penyakit ini tidak boleh diubati. Tapi, biasanya kanak-kanak akan sembuh apabila usia meningkat.

Bagi kanak-kanak yang menghidapi asma sederhana, serangan ini akan hilang apabila mencapai usia lingkungan 12 hingga 13 tahun.

Manakala, 50 hingga 60 peratus akan sembuh apabila mencapai usia 20 hingga 25 tahun. Sementara, 20 peratus lagi akan mendapat asma berterusan dan hanya sebilangan kecil saja yang akan sembuh.
 

Masalah utama kelihatannya sistem pertahanan immunologikal: kanak-kanak pada awal asma menunjukkan keradangan melampau di laluan udara.

Epidemiologi memberikan bukti kepada patogenesis: serangan asma menunjukkan peningkatan seluruh dunia; asma lebih biasa di negara kaya, dan lebih tinggi dikalangan mereka yang berpendapatan tinggi di dalam sesebuah negara.

Satu teori adalah ia merupakan penyakit kebersihan. Secara semulajadi, kanak-kanak terdedah kepada bakteria sebaik sahaja dilahirkan, "menghidupkan" sel limfosit Th1 sistem imunisasi yang mengendalikan serangan jangkitan bakteria. Jika perangsang tidak mencukupi (sebagaimana, kemungkinannya dalam persekitaran bersih moden) kemudian asma dan penyakit alahan lain terbentuk. "Hipotesis Kebersihan - Hygiene Hypothesis" mungkin menjelaskan mengenai peningkatan asma dikalangan penduduk kaya.

Teori lain yang berkait dengan di atas mengenai sistem imunisasi badan yang mempertahankan diri daripada sesetengah parasit, seperti cacing pita. Limfosit Th2 dan sel eosinophil yang membantu kita dari cacing merupakan sel yang sama bertanggung jawab bagi tindakbalas alahan. Di negara barat parasit sebegini jarang dijumpai tetapi tindak balas pertahanan badan kekal dan dimulakan dalam badan sesetengan orang oleh sesetengah alahan.

Teori ketiga menyalahkan peningkatan asma ke atas pencemaran udara. Sungguhpun diketahui secara meluas bahawa pendedahan tinggi pada sesetengah bahan kimia industri mampu menyebabkan serangan asma teruk, ia tidak terbukti bahawa proses yang sama bertanggung jawab bagi pembentukan asma. Di Eropah Barah, kebanyakan pencemaran udara menurun dengan jelas dalam tempoh empat puluh tahun sedangkan kes asma meningkat.

Pencetus biasa serangan asma termasuk:

  • alahan dihidu seperti kutu habuk (house dust mite), debunga, spora kulapuk (mould spores), epithelials binatang peliharaan
  • udara sejuk
  • senaman
  • jangkitan sistem pernafasan
  • tekanan emosi
  • aspirin dan ubat seumpamanya

Asma juga merupakan satu penyakit yang dikaitkan dengan keturunan.


Gejala

Gejala utama (cardinal symptom) asma adalah pernafasan bersiul atau berbunyi (wheeze), menunjukkan saluran udara tersekat. Batuk, kadang kala dengan kehadiran lendir jernih (clear sputum). Kebiasaannya ada pelbagai tanda, seringkali dengan permulaan pantas,perubahan cuaca persekitaran dan berkaitan dengan pencetus yang disenarai di atas. Gejala sering semakin teruk pada waktu malam atau ketika berjalan. Peningkatan saluran udara akan menyebabkan sesak nafas. Asma kadang kala berkait dengan masalah ketidakhadaman asid (acid indigestion), terutama dengan pesakit berusia.

Tanda-tanda asma adalah nafas bersiul, masa hembusan lebih panjang berbanding masa mengambil nafas, tisu cekung antara tulang rusuk dan bahagian atas sternum & klavikel, dada mengelembung dan pernafasan bersiul melalui stetoskop (rhonkhi). Dalam serangan asma teruk pesakit mungkin menjadi biru (cyanosed) dan boleh pengsan. Antara serangan asma pesakin mungkin tidak menunjukkan sebarang tanda.
Diagnos
is 

Dalam kebanyakan kes doktor boleh membuat diagnosa berasaskan gejala dan tanda-tanda biasa. Pertukaran pantas biasa dalam halangan saluran udara boleh dipastikan dengan penurunan fungsi jantung (pulmonari) selepas bersenam atau menghidu histamina, dan kelegaan setelah menghidu ubat bronkodilator. Kebanyakan orang dengan asma mempunyai alahan; ujian alahan positif menyokong diagnosa asma dan mungkin membantu mengelakkan punca serangan. Ujian lain sebagai contoh x-ray dada mungkin diperlukan untuk memastikan penyakit dada yang lain.

Bengkak

Bengkak adalah pembesaran atau protuberansi pada tubuh, termasuk tumor. Bengkak merupakan salah satu dari lima ciri utama pada peradangan, bersama dengan rasa sakit, panas, warna kemerahan, dan disfungsi.

Menurut penyebabnya, bengkak dapat bersifat kongenital, traumatik, radang, neoplastik, dan lain-lain.

Akhiran "-megali" digunakan dalam bidang medis untuk menjelaskan pembengkakan, seperti hepatomegali, akromegali, dan splenomegali.

Bahagian tubuh membengkak disebabkan oleh adanya luka, infeksi, atau suatu penyakit.



(Sumber Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas) 

# 4Life Transfer Factorfor all of us!

Darah tinggi

Tekanan darah adalah tekanan yang dikenakan terhadap pembuluh arteri semasa peredaran darah yang disebabkan oleh denyutan jantung. Darah tinggi atau Hipertensi (Inggeris = Hypertension) merujuk kepada Tahap tekanan darah yang meningkat lebih tinggi dari tahap biasa secara kronik. Pesakit yang mempunyai sekurang-kurangnya tiga bacaan tekanan darah yang melebihi 140/90 mmHg semasa berehat dijangka mempunyai keadaan darah tinggi.

Kadar tekanan darah tidak sama sepanjang masa. Ia sering berubah-ubah mengikut keperluan badan anda. Jika tekanan darah anda tinggi, doktor anda akan memeriksa semula tekanan darah anda untuk beberapa kali bagi menentukan kadar tekanan darah anda yang sebenar.

Tekanan darah ada dua ukuran dan biasanya diukur seperti berikut - 120 /80 mmHg. Nombor atas (120) menunjukkan tekanan ke atas pembuluh arteri akibat denyutan jantung. Ia dipanggil tekanan sistolik. Nombor bawah (80) menunjukkan tekanan semasa jantung berehat di antara pengepaman. Ia dipanggil tekanan diastolik. Masa yang paling baik untuk mengukur tekanan darah adalah semasa anda rehat dan dalam keadaan duduk atau baring.


(Sumber: Wikipedia, ensiklopedia bebas) 

Bronchitis

Bronchitis is inflammation of the bronchi (large and medium-sized airways) of the lungs. Symptoms include coughing up mucus, wheezing, shortness of breath, and chest discomfort. Bronchitis is divided into two types: acute and chronic. Acute bronchitis is also known as a chest cold.

Acute bronchitis usually has a cough that lasts around three weeks. In more than 90% of cases the cause is a viral infection. These viruses may be spread through the air when people cough or by direct contact. Risk factors include exposure to tobacco smoke, dust, and other air pollution. A small number of cases are due to high levels of air pollution or bacteria such as Mycoplasma pneumoniae or Bordetella pertussis.

Chronic bronchitis is defined as a productive cough that lasts for three months or more per year for at least two years. Most people with chronic bronchitis have chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Tobacco smoking is the most common cause, with a number of other factors such as air pollution and genetics playing a smaller role. Treatments include quitting smoking, vaccinations, rehabilitation, and often inhaled bronchodilators and steroids. Some people may benefit from long-term oxygen therapy or lung transplantation.

Acute bronchitis is one of the most common diseases. About 5% of adults are affected and about 6% of children have at least one episode a year. In 2010, COPD affects 329 million people or nearly 5% of the population. In 2013, it resulted in 2.9 million deaths up from 2.4 million deaths in 1990.


Acute bronchitis

Acute bronchitis, also known as a chest cold, is short term inflammation of the bronchi of the lungs. The most common symptom is a cough. Other symptoms include coughing up mucus, wheezing, shortness of breath, fever, and chest discomfort. The infection may last from a few to ten days. The cough may persist for several weeks afterwards with the total duration of symptoms usually around three weeks. Some have symptoms for up to six weeks.

In more than 90% of cases the cause is a viral infection. These viruses may be spread through the air when people cough or by direct contact. Risk factors include exposure to tobacco smoke, dust, and other air pollution. A small number of cases are due to high levels of air pollution or bacteria such as Mycoplasma pneumoniae or Bordetella pertussis. Diagnosis is typically based on a person's signs and symptoms. The color of the sputum does not indicate if the infection is viral or bacterial. Determining the underlying organism is typically not needed. Other causes of similar symptoms include asthma, pneumonia, bronchiolitis, bronchiectasis, and COPD. A chest X-ray may be useful to detect pneumonia.

Prevention is by not smoking and avoiding other lung irritants. Frequent hand washing may also be protective. Treatment of acute bronchitis typically involves rest, paracetamol (acetaminophen), and NSAIDs to help with the fever. Cough medicine has little support for its use and is not recommended in children less than six years of age. There is tentative evidence that salbutamol may be useful in those with wheezing; however, it may result in nervousness. Antibiotics should generally not be used. An exception is when acute bronchitis is due to pertussis. Tentative evidence supports honey and pelargonium to help with symptoms.

Acute bronchitis is one of the most common diseases. About 5% of adults are affected and about 6% of children have at least one episode a year. It occurs more often in the winter. More than 10 million people in the United States visit a doctor each year for this condition with about 70% receiving antibiotics which are mostly not needed. There are efforts to decrease the use of antibiotics in acute bronchitis.


Chronic bronchitis


Chronic bronchitis is defined as a productive cough that lasts for three months or more per year for at least two years. Most people with chronic bronchitis have chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Protracted bacterial bronchitis is defined as a chronic productive cough with a positive bronchoalveolar lavage that resolves with antibiotics. Symptoms of chronic bronchitis may include wheezing and shortness of breath, especially upon exertion and low oxygen saturations. The cough is often worse soon after awakening and the sputum produced may have a yellow or green color and may be streaked with specks of blood.

Most cases of chronic bronchitis are caused by smoking cigarettes or other forms of tobacco. Additionally, chronic inhalation of air pollution or irritating fumes or dust from hazardous exposures in occupations such as coal mining, grain handling, textile manufacturing, livestock farming, and metal moulding may also be a risk factor for the development of chronic bronchitis. Protracted bacterial bronchitis is usually caused by Streptococcus pneumoniae, Non-typable Haemophilus influenzae, or Moraxella catarrhalis.

Individuals with an obstructive pulmonary disorder such as bronchitis may present with a decreased FEV1 and FEV1/FVC ratio on pulmonary function tests. Unlike other common obstructive disorders such as asthma or emphysema, bronchitis rarely causes a high residual volume (the volume of air remaining in the lungs after a maximal exhalation effort).

Evidence suggests that the decline in lung function observed in chronic bronchitis may be slowed with smoking cessation. Chronic bronchitis is treated symptomatically and may be treated in a nonpharmacologic manner or with pharmacologic therapeutic agents. Typical nonpharmacologic approaches to the management of COPD including bronchitis may include: pulmonary rehabilitation, lung volume reduction surgery, and lung transplantation. Inflammation and edema of the respiratory epithelium may be reduced with inhaled corticosteroids. 


(Source: Wikipedia, the free encyclopedia)

06 December 2015

Hepatitis C


Hepatitis C ialah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus hepatrofik yang dinamakan Hepatitis C virus (HCV). Jangkitan Hepatitis C boleh menyebabkan pembengkakan hati yang lazimnya asimtomatik (tak bersimptom), tetapi hepatitis kronik yang berterusan boleh mengakibatkan sirosis dan barah hati.

HCV boleh tersebar melalui percampuran darah dengan si pesakit.

Hepatitis C adalah penyakit berjangkit yang menjejaskan kesihatan terutamanya hati, yang disebabkan oleh virus Hepatitis C (HCV).  Jangkitan ini sering kali tidak kelihatan/asimptomatik, tetapi jangkitan yang kronik boleh menyebabkan parut pada hati dan akhirnya sirosis, yang secara umumnya jelas berlaku selepas bertahun-tahun. Dalam beberapa kes, mereka yang mempunyai sirosis akan menyebabkan kegagalan hati, barah hati atau esophageal yang mengancam nyawa dan gastrik varises.

HCV terutamanya disebarkan melalui hubungan darah dengan darah yang dikaitkan dengan penggunaan dadah suntikan / intravena, peralatah perubatan yang disteril dengan tidak cermat dan pemindahan darah. Dianggarkan sekitar 150–200 juta orang diseluruh dunia dijangkiti dengan hepatitis C. Kewujudan hepatitis C (pada asalnya dikenal pasti hanya sebagai satu jenis hepatitis bukan-A bukan-B) dijangkakan pada tahun 1970-an dan dibuktikan pada tahun 1989.  Hepatitis C menjangkiti hanya manusia dan cimpanzi.

Virus ini tekal dalam hati pada sekitar 85% dari mereka yang dijangkiti. Ketekalan ini boleh dirawat melalui perubatan: rawatan piwaian adalah gabungan peginterferon dan ribavirin, dengan saamada boceprevir atau telaprevir ditambah dalam sesetengah kes. Keseluruhannya, 50–80% orang yang dirawat sembuh. Mereka yang mendapat sirosis atau barah hati mungkin memerlukan pemindahan hati. Hepatitis C merupakan punca utama bagi pemindahan hati, sungguhpun virus ini biasanya kembali berlaku selepas pemindahan.  Tidak terdapat vaksin bagi menanangani hepatitis C yang ada.

(Sumber: Wikipedia, ensiklopedia bebas)

Autisme

Autisme atau IQ rendah merupakan kecacatan perkembangan tegal (Bahasa Inggeris: pervasive developmental disorder) yang melibatkan fungsi otak. Autisme dianggap sebagai sejenis kecacatan neurologi dan bukan kecacatan psikiatris (Bahasa Inggeris: psychiatric disorder) mudah, walaupun ciri-ciri biasa termasuk masalah dengan perhubungan sosial, dan komunikasi emosi, dan juga pola biasa berkaitan dengan minat, aktiviti dan perangai. Autisme juga melibatkanmasalah dengan integrasi deria. Biasanya, autisme kelihatan pada usia awal tiga tahun. Dianggarkan bahawa autisme membabitkan dalam 2 hingga 6 kes setiap 1,000 orang, dan autisme 4 kali lebih kerap dalam kanak-kanak lelaki berbanding perempuan (dari "Autism Society of America": http://www.autism-society.org/site/PageServer ). Autisme lebih kerap dikalangan lelaki berkulit putih.

Pada masa kini, autisme boleh dirawat tetapi tidak dapat dipulihkan. (Walaupun terdapat organisasi bergelar Sembuhkan Autisme Sekarang "Cure Autism Now"). Diagnosis dan latihan awal amat penting bagi perkembangan masa hadapan kanak-kanak.

Sindrom Asperger dipercayai sebagai bentuk autisme fungsi tinggi, tetapi ini bukanlah sentiasa benar. Perbezaan utama antara sindrome Kanner, dengan autisme klassik, dan sindrome Asperger adalah Asperger tidak mempunyai kelewatan jelas dalam pertuturan, dan kecergasan adalah biasa atau lebih. Dalam autisme Kanner terdapat kelewatan jelas dalam pertuturan dan biasanya mempunyai kecergasan rendah dari kebiasaan . Autisme Kanner dengan IQ<80 dirujuk sebagai "fungsi rendah autisme", sementara sindrome Kanner dengan IQ>80 dikenali sebagai "autisme fungsi tinggi".

Pandangan lain mengenai kecacatan ini adalah autisum adalah berterusan on a continuum, dengan itu boleh juga dikenali sebagai masalah spektrum autistik autistic spectrum disorder. Masalah berterusan ( continuum ) lain yang berkait adalah Kegagalan Integrasi Deria ( Sensory Integration Dysfunction ) yang berkaitan dengan bagaimana cara kita menyelaras maklumat yang kita terima daripada deria kita. Autism, Sindrom Asperger, dan Kegagalan Integrasi Deria adalah berkait rapat dan saling bertindan.

Sesetengah individu yang berjaya dipercayai mengalami autism pada peringkat tertentu. Bagaimanapun, autism lebih kerap di dapati pada individual yang mempunyai permasalahan pembelajaran (learning disabilities).

Terdapat dua jenis autism utama, autism regresif dan autism awal bayi ( early infantile autism ). Autism awal bayi hadir semasa kelahiran sementara autism regresif bermula ketika berusia 18 bulan.

Terdapat lonjakan dalam kes yang dilapurkan sedunia tentang kes autism pada 10 tahun terakhir. Terdapat banyak spekulasi mengenai mengapa ini berlaku, tanpa sebarang bukti khusus yang menyokong theori tertentu. Bagaimanapun, kajian telah menolak spekulasi bahawa peningkatan ini disebabkan oleh peningkatan dalam kaedah diognistik.


(Sumber: Wikipedia, ensiklopedia bebas)